Czuć już pierwsze powiewy wiosny, robi się coraz cieplej i czas powoli pożegnać się z wysokokaloryczną, zimową dietą. Naszą dzisiejszą propozycją jest lekkie, zdrowe i pełne wartości odżywczych danie, które z powodzeniem możecie podać na obiad lub kolację. Zapewne toniecie w wiosennych, domowych porządkach, ucieszy Was więc fakt, że po tym posiłku sprzątania jest bardzo mało – wystarczy jedno naczynie, by go przygotować! 🙂 Smacznego!
Składniki:
– filet z kurczaka 2 sztuki
– 1 brokuł
– por
– ser żółty – 6 plasterków
– śmietana – 5 łyżek
– czosnek – 3 ząbki
– sól i pieprz
– papryka słodka mielona
– papryka ostra mielona
– zioła prowansalskie suszone
– olej
– masło
Przygotowanie krok po kroku:
1. Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do osolonego wrzątku na 3-4 minut. Odcedzić. Pora pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła. Dodać brokuła, podsmażyć, dodać śmietaną, wymieszać.
2. Filety przekroić wzdłuż na pół, skropić olejem i natrzeć mięso przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na pół godziny do lodówki. Obsmażyć bez dodatku tłuszczu z obu stron i przełożyć do naczynia do zapiekania.
3. Mięso przykryć brokułem, Na wierzchu ułożyć ser żółty i posypać słodką papryką.
4. Przykryć i zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gotowe!