Tym razem zaproponujemy Wam bardzo oryginalne, ale wyjątkowo smaczne danie, które przygotujecie szybko, wykorzystując sezonowe owoce – śliwki. Właśnie teraz jest na nie pora, stragany uginają się od śliwek wszelkiego rodzaju, a co większy szczęśliwiec może się cieszyć zbiorami z własnej działki, czy ogrodu.
Jesienny kurczak jest doskonałym, rozgrzewającym posiłkiem na chłodne, sierpniowe wieczory. Nie jesienne, co prawda, ale ani się obejrzymy, a opadające listowie zażółci i zaczerwieni nasze drogi. Dlatego już dziś cieszmy się smakiem tego niecodziennego połączenia śliwek, cebuli i kurczaka 🙂
Składniki:
– podwójny filet z kurczaka
– ok. 20 dag pikantnego keczupu
– 30 dag smażonych śliwek lub śliwkowych powideł
– 6 dużych cebul
– olej
– szklanka mleka
– ok. szklanki mąki
– łyżeczka suszonych warzyw
– jajko
Przygotowanie:
1. Ciasto naleśnikowe: do miski
wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajko i doprawiamy suszonymi warzywami. Miksujemy ok. 2-3 minut.
2. Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie kroimy w paski. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w cieściei smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
3. Przygotowujemy sos: cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy powidła oraz keczup. Mieszamy i chwilę dusimy
4. W naczyniu żaroodpornym układamy usmażone kawałki kurczaka. Wlewamy sos śliwkowo-keczupowy. Zapiekamy ok. 30 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.
SMACZNEGO!