CategoriesPrzepisy

PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA Z BROKUŁEM I SEREM

Czuć już pierwsze powiewy wiosny, robi się coraz cieplej i czas powoli pożegnać się z wysokokaloryczną, zimową dietą. Naszą dzisiejszą propozycją jest lekkie, zdrowe i pełne wartości odżywczych danie, które z powodzeniem możecie podać na obiad lub kolację. Zapewne toniecie w wiosennych, domowych porządkach, ucieszy Was więc fakt, że po tym posiłku sprzątania jest bardzo mało – wystarczy jedno naczynie, by go przygotować! 🙂 Smacznego!


Składniki:


– filet z kurczaka 2 sztuki

– 1 brokuł

– por

– ser żółty – 6 plasterków

– śmietana – 5 łyżek

– czosnek – 3 ząbki

– sól i pieprz

– papryka słodka mielona

– papryka ostra mielona

– zioła prowansalskie suszone

– olej

– masło


Przygotowanie krok po kroku:


1. Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do osolonego wrzątku na 3-4 minut. Odcedzić. Pora pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła. Dodać brokuła, podsmażyć, dodać śmietaną, wymieszać.
2. Filety przekroić wzdłuż na pół, skropić olejem i natrzeć mięso przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić na pół godziny do lodówki. Obsmażyć bez dodatku tłuszczu z obu stron i przełożyć do naczynia do zapiekania.
3. Mięso przykryć brokułem, Na wierzchu ułożyć ser żółty i posypać słodką papryką.
4. Przykryć i zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Gotowe!